Szukaj na blogu

Kacze udka ze skórką pomarańczową pieczone w rękawie

Polecam Wam bardzo smaczne, pieczone w worku udka z kaczki, z lekko skarmelizowaną skórką pomarańczową, pachnące majerankiem i goździkami. To coś, co na pewno poprawi nastrój w taki ponury dzień jak dzisiejszy. Taki obiad właściwie nie wymaga pracy, mięso przyprawiamy wieczorem, a następnego dnia pieczemy.




Składniki:
kacze udka, umyte i dokładnie oczyszczone
kilka łyżek posiekanej, wysuszonej skórki pomarańczowej
majeranek
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta mielonych goździków
sól
kilka łyżek wody
1-2 cebule
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Udka przekładam do miski. Każde nacieram solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem, posypuję drobno posiekaną skórką z pomarańczy i szczyptą mielonych goździków. Tak przygotowane mięso zawijam szczelnie i zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia przekładam udka do rękawa do pieczenia, wcześniej wkładając do niego pokrojoną w duże kawałki cebulę. Wlewam też kilka łyżek wody. Worek zawiązuję i nakłuwam od góry w 2, 3 miejscach. Piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, potem zwiększam temperaturę  do 210 stopni C. i piekę jeszcze 15 minut. Rozcinam ostrożnie worek, dokładam masło, piekę jeszcze kilka minut. 


                 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger