Szukaj na blogu

Kapusta kiszona z pieczarkmi

Mieści się w pierwszej piątce moich ulubionych warzyw. Daje niezliczoną ilość możliwości, wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami. O czym mówię ? O kapuście oczywiście! 
Dziś jedna z tych bardziej zimowych, rozgrzewających wersji, czyli kapusta kiszona, podsmażana z pieczarkami. W tej postaci to świetny dodatek do obiadu, choć można użyć jej jako składnika kolejnych potraw - zobaczcie TUTAJ, co z nią przygotowałam :)


Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej (bez dodatków)
300 g. pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
woda 
Przygotowanie:
Cebulę kroję na pół, a potem na plasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Umyte i osuszone pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami i wrzucam na patelnię do cebuli. Lekko wszystko solę i na dość dużym ogniu smażę do momentu, gdy odparuje woda z grzybów. Wtedy dorzucam odsączoną i lekko posiekaną kapustę, przykrywam patelnie i duszę ok. 40 minut, mieszając dość często, by nic się nie przypaliło. W trakcie duszenia dolewam co jakiś czas po odrobinie wody. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem do smaku. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger