Szukaj na blogu

Surówka z cukinii i ogórka

Wiecie, że cukinia może być podstawowym składnikiem surówki?  Wystarczy ją lekko zamarynować, by zmiękła i puściła sok. Smakuje świetnie z dodatkiem świeżego ogórka, jabłka i ziół.




Składniki:
1 mała cukinia
1 niewielki ogórek szklarniowy
1 jabłko
kawałek sałaty lodowej
kawałek czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 posiekane liście świeżej mięty
3 łyżki soku z cytryny
duża szczypta ciemnego cukru
kilka łyżek wody mineralnej
kilka łyżek oliwy lub oleju
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte: ogórka i cukinię ścieram razem ze skórką do miski (na grubych oczkach), dolewam sok z cytryny, lekko ją solę, mieszam i zostawiam na 5 minut. Odlewam wodę, dodaję starte jabłko (również na grubych oczkach), poszatkowaną lub porwaną na małe kawałki sałatę, natkę pietruszki i miętę. W wodzie mineralnej rozpuszczam cukier, wlewam do surówki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i oliwą, dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut, zanim ją podam. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger