Szukaj na blogu

Kotlet z szynki wieprzowej zapiekany z pieczarkami i serem

 Od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl o porządnym kawałku mięsa ;) Toteż dziś na obiad będzie solidny kotlet z szynki wieprzowej, z dużą ilością sera, pieczarek i wspaniałej, lekko słodkiej cebulki. To zimowe, sycące danie. Do takiego mięsa będą bardzo pasowały podsmażane ziemniaki, doprawione ziołami i czosnkiem.




Składniki na 1 porcję:
ok. 300 g. kotlet z szynki wieprzowej
8-10 niewielkich pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki tartej mozzarelli
gałązka pomidorków cherry
sól
świeżo mielony czarny pieprz
majeranek
szczypta pieprzu cayenne
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotleta rozbijam lekko tłuczkiem, po czym z obu stron oprószam solą, pieprzem i majerankiem, odkładam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej i przekładam przyprawione mięso - smażę po 3 minuty z obu stron. Zdejmuję mięso z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucam cebulę pokrojoną w grube piórka, lekko ją solę i smażę na ostrym ogniu 2 minuty. Zdejmuję cebulę, wrzucam pieczarki pokrojone w grube plastry. Oprószam je solą i pieprzem, i również na ostrym ogniu, mieszając, smażę 2-3 minuty. 
Do naczynia do pieczenia wlewam 2-3 łyżki oleju, przekładam mięso, na nim układam pieczarki i cebulę, po czym posypuję wszystko serem. Całość oprószam pieprzem cayenne, dokładam gałązkę pomidorków i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 20-25 minut. 


                  

                  




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger