Kapuściany zawrót głowy - duszona kapusta kiszona i czerwona
Częstym obiadowym dodatkiem w naszym domu jest duszona kapusta, w różnych postaciach. Ciągle wymyślam nowe sposoby na jej przyrządzenie, a dziś wpadłam na to, żeby połączyć bardzo przez nas lubianą kapustę kiszoną z delikatniejszą w smaku, czerwoną.
Do nich jeszcze cebula, czosnek, trochę majeranku - pyszne!
Składniki:
300 g. kapusty kiszonej (bez dodatków)
300 g. posiekanej czerwonej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
woda
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w grubą kostkę, na głębokiej patelni rozgrzewam olej - wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dorzucam posiekaną czerwoną kapustę, lekko wszystko solę, dolewa odrobinę wody i pod przykryciem, mieszając, duszę do momentu, aż czerwona kapusta zmięknie (ok. 20 minut). Dokładam posiekaną kapustę kiszoną, duszę dalej podlewając od czasu do czasu wodą - tyle tylko, żeby się nic nie przypaliło. Dodaję posiekany czosnek i majeranek, duszę aż obie kapusty będą zupełnie miękkie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Do nich jeszcze cebula, czosnek, trochę majeranku - pyszne!
Składniki:
300 g. kapusty kiszonej (bez dodatków)
300 g. posiekanej czerwonej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
woda
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w grubą kostkę, na głębokiej patelni rozgrzewam olej - wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dorzucam posiekaną czerwoną kapustę, lekko wszystko solę, dolewa odrobinę wody i pod przykryciem, mieszając, duszę do momentu, aż czerwona kapusta zmięknie (ok. 20 minut). Dokładam posiekaną kapustę kiszoną, duszę dalej podlewając od czasu do czasu wodą - tyle tylko, żeby się nic nie przypaliło. Dodaję posiekany czosnek i majeranek, duszę aż obie kapusty będą zupełnie miękkie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz