Szukaj na blogu

Polędwiczki z kurczaka w cieście ryżowym

Zapraszam na szybki obiad :) Polędwiczki na pewno posmakują dzieciom, bo są niezwykle delikatne i soczyste. 




Składniki:
Proporcje na ciasto:
2 jajka
4 łyżki kleiku ryżowego
sól, pieprz
szczypta majeranku
Dodatkowo:
polędwiczki z kurczaka
sól, pieprz, majeranek
kleik ryżowy lub mąka ryżowa do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepuję widelcem, dodaję kleik ryżowy, szczyptę soli, pieprz i majeranek. Mieszam ciasto i odstawiam na 5 minut, by kleik napęczniał. Ciasto powinno być gęste, ale jednolite (jeśli za bardzo zgęstnieje, można dolać odrobinę wody).
Mięso kroję na mniejsze, podłużne kawałki, każdy oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Najpierw lekko panieruję je w kleiku, a potem przekładam do ciasta, mocno przyciskam by ciasto się przykleiło. Tak przygotowane polędwiczki układam na średnio rozgrzanym oleju, smażę do zrumienienia po ok. 2 minuty z każdej strony, a potem przykrywam patelnię i dosmażam jeszcze przez kilka minut. Podaję z sałatą.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger