Soczyste kotlety mielone (z porem i ziemniakiem)
Zgodzicie się ze mną, że kotlety mielone to jeden z najpyszniejszych obiadów? Pewnie dlatego mam na blogu ponad 10 sposobów na ich przygotowanie ;)
Mój dzisiejszy pomysł sprawił, że kotlety są wyjątkowo soczyste i delikatne. Trzeba je troszkę inaczej smażyć, bo przez dodatek surowego ziemniaka wymagają więcej czasu w wysokiej temperaturze, ale to naprawdę ciekawy sposób. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 5-6 dużych kotletów:
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
ok. 5 cm jasnej części pora
1 średni ziemniak
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pora kroję na cienkie półplasterki i na łyżce oleju smażę do zeszklenia (bez rumienienia).
Mój dzisiejszy pomysł sprawił, że kotlety są wyjątkowo soczyste i delikatne. Trzeba je troszkę inaczej smażyć, bo przez dodatek surowego ziemniaka wymagają więcej czasu w wysokiej temperaturze, ale to naprawdę ciekawy sposób. Spróbujcie koniecznie!
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
ok. 5 cm jasnej części pora
1 średni ziemniak
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pora kroję na cienkie półplasterki i na łyżce oleju smażę do zeszklenia (bez rumienienia).
Mięso, jajko, przyprawy i podsmażonego pora przekładam do miski, dodaję startego na najdrobniejszej tarce ziemniaka, dokładnie wyrabiam masę, ewentualnie doprawiam ją do smaku.
Formuję dość duże kotlety, każdemu nadając owalny kształt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz