Szukaj na blogu

Surówka z czerwonej kapusty i selera naciowego

Bardzo lubię surówki z czerwoną kapustą. Dziś połączyłam ją z wyrazistym w smaku selerem naciowym, do tego jeszcze słodka marchewka i natka pietruszki. Odrobina majonezu, przyprawy - jest pyszna!



Składniki:
1 łodyga selera naciowego, obrana z nitek
1/3 małej główki czerwonej kapusty
1 mała marchewka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
duża szczypta cukru/ksylitolu
duża szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
Selera i kapustę siekam drobno, przekładam do miski. Obraną  marchew ścieram na grubych oczkach, dodaję do pozostałych warzyw. Leciutko wszystko solę i posypuję odrobiną cukru, dłonią ugniatam by warzywa zmiękły. Odstawiam na 5 minut, po czym dodaję posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, majonez i ostatecznie doprawiam całość do smaku.


                  

                  


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger