Szukaj na blogu

Paszteciki z ziemniakami i serem (z ciasta francuskiego)

Łatwe i naprawdę rewelacyjne paszteciki - z gotowego ciasta francuskiego, z farszem jak w ruskich pierogach - kto nie jadł, niech mi wiedzy na słowo, że są przepyszne. 





Składniki na 12-14 sztuk:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
Farsz:
350 g. ziemniaków
200-250 g. półtłustego twarogu
1 duża cebula 
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
biały sezam
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Łączę je z twarogiem i podsmażoną do zeszklenia cebulą (pokrojoną w kostkę), masę doprawiam solą i pieprzem.  
Z ciasta wycinam parzystą liczbę prostokątów (u mnie wielkości ok. 8 x 12 cm). 
Na połowę prostokątów wykładam po porcji farszu, nadając mu dłońmi podłużny kształt; pozostałą część prostokątów nacinam ostrym nożykiem, jak na zdjęciu. 
Brzegi prostokątów z farszem smaruję wodą i przykrywam je prostokątami z nacięciami - sklejam je mocno na brzegach. 
Tak przygotowane paszteciki układam na wyłożonej papierem blaszce, każdy smaruję mlekiem i lekko posypuję sezamem. 
Blaszkę wstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. 









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger