Szukaj na blogu

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i kaszą gryczaną z sosem miodowym

Sałatka to kilka prostych składników, ale bardzo mi to wszystko posmakowało. 
Jeśli zadba się, by kasza i kurczak był jeszcze ciepłe, to sałatka przerodzi się w pyszny obiad! 



Składniki na 2 porcje:
ok. 100 g. kaszy gryczanej
2 jajka
2 niewielkie filety z piersi kurczaka
świeża roszponka
1 niewielki, ugotowany burak 
sól ziołowa
ocet z czerwonego wina
Sos:
pół łyżeczki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
odrobina czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowuję sos: szczyptę soli (do smaku) rozpuszczam w wodzie i soku z cytryny, dodaję płynny miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję olej, mieszam do połączenia.
Kurczaka oprószam solą ziołową (lub solą, pieprzem i np. majerankiem), odkładam na 15 minut do lodówki. Następnie na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i krótko obsmażam mięso z obu stron. Przykrywam patelnię i na minimalnym ogniu duszę przez ten czas, gdy gotuje się kasza. Kaszę gryczaną gotuję w lekko osolonej wodzie - do miękkości. Jajka gotuję na twardo. Gotowe mięso przekładam na talerz, na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia, a potem kroję na dość cienkie plastry.
Sypką, ciepłą kaszą wykładam miseczkę lub talerz (przyda się naczynie z łagodnie nachylonymi brzegami), wykładam kurczaka, posiekanego drobniutko (i doprawionego odrobiną soli, pieprzu i octu z czerwonego wina) buraka, przekrojone na pół jajko, uzupełniam talerz świeżą roszponką. Całość polewam lekko sosem.

 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger