Szukaj na blogu

Kotlety z kapusty pekińskiej, marchewki, ziemniaków i jajek

Koniec tygodnia, w lodówce znajduję więc trochę rzeczy, które trzeba już wykorzystać. Zwłaszcza w szufladzie w warzywami - kawałek kapusty pekińskiej, przywiędłe lekko marchewki. Z kolei w koszyku zostały dosłownie trzy ziemniaki. Z trzech ziemniaków obiadu raczej nie zrobię, ale gdy połączę je z tym i owym, to już jak najbardziej :) Dzisiejsze kotlety są przygotowane z surowych warzyw, więc wymagają dłuższego czasu obróbki - jeśli wcześniej ugotujecie ziemniaki i marchew, wystarczy je tylko podsmażyć na rumiano (będą też łatwiejsze w formowaniu). 





Składniki na 9 kotletów:
niewielki kawałek kapusty pekińskiej
4 jajka (3 ugotowane na twardo)
2 marchewki
3 ziemniaki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 3 łyżki bułki tartej do środka
2-3 łyżki tartego żółtego sera
do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, szczypta curry
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekam i przekładam do miski, dodaję 3 pokrojone drobno jajka, starte na grubej tarce marchewki i ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki. Dodaję surowe jajko, starty żółty ser  i dokładnie mieszam masę. Dosypuję 3-4 łyżki bułki tartej i doprawiam wszystko do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną curry. Z masy formuję kulki, ściskając ją w dłoniach - i od razu panieruję kulki w bułce tartej, a  potem jeszcze raz formuję lekko spłaszczając. Takim sposobem kotlety trzymają się w całości. Smażę je najpierw z obu stron na rumiano, a potem zmniejszam ogień i przykrywam patelnię (zostawiam lekko uchyloną) - smażę kotlety jeszcze ok. 10 minut, przewracając je raz w połowie czasu smażenia.


                             

                             


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger