Domowy kebab
Dzisiejszy dzień pod znakiem kebabu :)
Od przyprawy począwszy, przez chlebki pita, po sam kebab w końcu.
Co do kebabu - już słyszę oburzone głosy, że moja wersja nijak się ma do prawdziwego. Ale właśnie - to moja wersja :) Wymyśliłam ją sobie któregoś wieczoru, zastanawiając się jak najlepiej przygotować kebab w domu. Nie posiadam niestety rożna, ani urządzenia które pozwala opiekać mięso. Co więcej, nie udało mi się od lat kupić dobrej jakości baraniny. Wymyśliłam więc, co zrobić, by powstały cienkie, rumiane płaty mięsa. Pomysł moim zdaniem bardzo dobry :)
Składniki:
400 g. mielonej wieprzowiny (z karczku)/cielęciny
2 łyżeczki domowej przyprawy do kebabu
1 duża łyżka przecieru pomidorowego, domowy robi się TAK - klik
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez maszynkę
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
domowe chlebki pita
pokrojone warzywa: kapusta biała lub pekińska, szalotka lub czerwona cebula, pomidory
sos jogurtowo-czosnkowy (jogurt grecki, czosnek, sól, cukier)
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję resztę składników i bardzo dokładnie, najlepiej dłonią, mieszam przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą. Tak przygotowane mięso odkładam na 2-3 godziny do lodówki. Przygotowuję patelnię z grubym dnem, wykładam na nią mięso tak, by pokryło cienką warstwą jej dno (na grubość ok. 0,5 cm). Rozgrzewam patelnię i smażę mięso, aż wyraźnie się zarumieni, wtedy przekładam je płaską łopatką na drugą stronę. Łącznie mięso smażę ok. 8 minut.
Nacinam chlebki pita, wypełniam je mięsem, warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Od przyprawy począwszy, przez chlebki pita, po sam kebab w końcu.
Co do kebabu - już słyszę oburzone głosy, że moja wersja nijak się ma do prawdziwego. Ale właśnie - to moja wersja :) Wymyśliłam ją sobie któregoś wieczoru, zastanawiając się jak najlepiej przygotować kebab w domu. Nie posiadam niestety rożna, ani urządzenia które pozwala opiekać mięso. Co więcej, nie udało mi się od lat kupić dobrej jakości baraniny. Wymyśliłam więc, co zrobić, by powstały cienkie, rumiane płaty mięsa. Pomysł moim zdaniem bardzo dobry :)
Składniki:
400 g. mielonej wieprzowiny (z karczku)/cielęciny
2 łyżeczki domowej przyprawy do kebabu
1 duża łyżka przecieru pomidorowego, domowy robi się TAK - klik
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez maszynkę
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
domowe chlebki pita
pokrojone warzywa: kapusta biała lub pekińska, szalotka lub czerwona cebula, pomidory
sos jogurtowo-czosnkowy (jogurt grecki, czosnek, sól, cukier)
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję resztę składników i bardzo dokładnie, najlepiej dłonią, mieszam przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą. Tak przygotowane mięso odkładam na 2-3 godziny do lodówki. Przygotowuję patelnię z grubym dnem, wykładam na nią mięso tak, by pokryło cienką warstwą jej dno (na grubość ok. 0,5 cm). Rozgrzewam patelnię i smażę mięso, aż wyraźnie się zarumieni, wtedy przekładam je płaską łopatką na drugą stronę. Łącznie mięso smażę ok. 8 minut.
Nacinam chlebki pita, wypełniam je mięsem, warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz