Pałki kurczaka z mocno chrupiącą skórką (z piekarnika)
Kurczak z rumianą i chrupiącą skórką - nie umiem odmówić takiego dania :)
Łatwy, szybki i tani obiad z piekarnika.
Składniki:
8-10 pałek z kurczaka
sól, czarny mielony pieprz,
pieprz cayenne
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki drobnej soli
olej i oliwa
Przygotowanie:
Mięso nacieram solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz majerankiem. W misce mieszam mąkę, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę, mieszanką dokładnie obsypuję każdy kawałek kurczaka. Tak przygotowane układam w naczyniu do pieczenia (wcześniej na dno wlewam kilka łyżek oleju), i mięso skrapiam oliwą. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. godzinę, raz czy dwa w czasie pieczenia polewam kurczaka tłuszczem z dna. Skórka powinna być mocno rumiana i chrupiąca.
Łatwy, szybki i tani obiad z piekarnika.
8-10 pałek z kurczaka
sól, czarny mielony pieprz,
pieprz cayenne
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki drobnej soli
olej i oliwa
Przygotowanie:
Mięso nacieram solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz majerankiem. W misce mieszam mąkę, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę, mieszanką dokładnie obsypuję każdy kawałek kurczaka. Tak przygotowane układam w naczyniu do pieczenia (wcześniej na dno wlewam kilka łyżek oleju), i mięso skrapiam oliwą. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. godzinę, raz czy dwa w czasie pieczenia polewam kurczaka tłuszczem z dna. Skórka powinna być mocno rumiana i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz