Szukaj na blogu

Surówka z kapusty pekińskiej z zieloną papryką i mandarynkami

Od rana dziś siąpi i mży, i szaro, i mgliście. W takie dni, zwłaszcza kiedy to jest niedziela, bardzo lubię gotować obiady. Wtedy w domu jest jeszcze bardziej domowo i przytulnie, wszystkie zapachy z kuchni ściągają domowników w jedno miejsce, i jakoś tak wyjątkowo miło jest posiedzieć wspólnie przy stole. Bez pędu, bez zmęczenia. A gotowanie sprawia mi wtedy wyjątkową przyjemność.
Polecam dziś taką surówkę - jest pyszna! Pełna smaku i witamin, które bardzo są nam wszystkim potrzebne, zwłaszcza na najbliższych kilka miesięcy.




Składniki:
1 niewielka kapusta pekińska
1 duża zielona papryka
3-4 małe mandarynki 
2 cebule dymki ze szczypiorem
sporo posiekanej natki pietruszki
sos:
1 płaska łyżeczka cukru
ok. pół łyżeczki soli
1 spory ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
4-5 łyżek oleju (może być oliwa, choć mnie trochę przeszkadza jej wyrazisty smak)
Przygotowanie:
Kapustę pekińską szatkuję bardzo drobno i przekładam ją do dużej miski. Paprykę kroję w cieniutkie paseczki, a potem na kawałki. Kroję też drobniutko cebulkę i szczypior, razem z posiekaną natką pietruszki przekładam do reszty. Obrane mandarynki dzielę na cząstki i każdą przecinam na 2 lub 3 części, również dorzucam do miski. 
Sos: do miseczki wsypuję cukier, sól, pieprz i dodaję przeciśnięty czosnek. Dolewam wodę i sok z cytryny, i mieszam przez chwilę by sól i cukier się rozpuściły. Na końcu dolewam olej, mieszam do połączenia się. Sosem polewam pokrojone warzywa, delikatnie mieszam. Od razu podaję.
Robiłam surówkę z połowy porcji, więc nie sugerujcie się ilością składników na zdjęciach.


                              

                              


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger