Szukaj na blogu

Gulasz z kurczakiem i bakłażanem

Sycące i rozgrzewające danie z kurczakiem, pomidorami i bakłażanami - gulasz w aromatycznym, dość pikantnym sosie, który smakuje rewelacyjnie z kaszą lub makaronem. 



Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
3 średniej wielkości bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
przyprawa Pięć Smaków, polecam Skworcu (ew. szczypta cynamonu)
4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
szczypta pieprzu cayenne, polecam Skworcu
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na dość duże kawałki, cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Kurczaka oprószam solą i pieprzem i przekładam na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażam chwilę do lekkiego zrumienienia. Dodaję cebulę i czosnek, i podsmażam do zeszklenia cebuli. Dorzucam pokrojone w dość dużą kostkę bakłażany, lekko całość solę, przykrywam patelnię i smażę, aż bakłażan zmięknie i zrobi się szklisty - w międzyczasie mieszając, by nic się nie przypaliło. Dolewam przecier pomidorowy i sos sojowy, mieszam dokładnie i duszę pod pokrywką ok. 20 minut, do miękkości mięsa. Doprawiam niewielką ilością przyprawy Pięć Smaków, dodaję posiekaną natkę pietruszki i mieloną paprykę, duszę jeszcze chwile razem. Na końcu ostatecznie doprawiam całość solą i pieprzem. Gulasz powinien być dość pikantny. Podaję z kaszą.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger