Zapiekanka z mozzarellą, makaronem orzo, papryką, i pomidorkami - Intergalaktyczne Gotowanie
Gdy Marzena z bloga Kulinarna Maniusia zaproponowała, by tym razem w naszym Intergalaktycznym Gotowaniu gotować z trzech głównych składników: makaronu, papryki i pomidorów, oczywiście pomyślałam o zapiekance. Zabawne, bo już widzę, że Marzena pomyślała tak samo :) Może dlatego obie poszłyśmy w zapiekankę, bo to łatwe i chyba zawsze pyszne danie.
Jeszcze nie wiem, czy ktoś zdecydował się gotować z nami - tak czy siak bardzo zachęcam i od razu zapraszam na kolejny raz (pewnie spotkamy się w listopadzie, termin podamy wcześniej).
Zajrzyjcie koniecznie do Kulinarnej Maniusi po przepis na Jej zapiekankę TUTAJ.
Składniki na 2 osoby:
ok. 1,5 szklanki makaronu orzo (użyłam pełnoziarnistego)
1 szklanka sosu paprykowo - pomidorowego (lub innego z pomidorami)
150 g. mozzarelli w zalewie
8-10 pomidorków koktajlowych
dowolna wędlina - skrawki wg uznania (można pominąć)
starty parmezan lub dowolny ser do posypania
posiekana bazylia do posypania
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam, przekładam do miski. Dodaję do niego sos paprykowo- pomidorowy, mieszam. Dodaję też pokrojone w kawałki dowolne wędliny. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formę do pieczenia natłuszczam masłem i posypuję bułką tartą. Wykładam cały makaron, a potem wciskam w niego pokrojoną na kawałki mozzarellę oraz przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypuję parmezanem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. na ok. 35 minut - do lekkiego zarumienienia. Zapiekankę podaję na gorąco, posypaną posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz