Sos cebulowy
Pytacie mnie dość często, czy mam jakiś sposób na szybkie sosy. Łatwo zrobić sos, gdy robimy mięso do obiadu - po jego smażeniu zawsze zostaje na patelni dużo pysznego smaku, i na tej bazie bez problemu można zrobić sos.
Gdy takiej możliwości nie mamy, można przygotować np. sos cebulowy, bardzo smaczny, delikatny i aksamitny. Pasuje do ryb, warzyw, do mięs oczywiście również. Gdy doda się do niego łyżeczkę chrzanu, będzie doskonałym sosem chrzanowym.
Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cebule cukrowe
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru
0,5 łyżeczki majeranku
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1/4 szklanki mleka - użyłam mleka do kawy, oczywiście niesłodzonego
szczypta mielonej słodkiej papryki
kilka łyżek wody (lub jeszcze lepiej bulionu)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ewentualnie 2 łyżki białego wina (półwytrawnego)
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na głęboką patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam lekko solą i cukrem, dodaję zioła i masło. Przykrywam patelnię i na bardzo małym ogniu smażę cebulę ok. 20 minut (pod koniec smażenia dodaję też drobno posiekany czosnek). Cebula powinna być szklista i mięciutka. Posypuję cebulę mąką, dokładnie mieszam i wlewam mleko. Ponownie mieszam by powstał gładki sos, uzupełniam do pożądanej gęstości wodą (ewentualnie dolewam wino). Doprawiam sos do smaku szczyptą papryki, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę podgrzewam. Sos podaję na ciepło.
Gdy takiej możliwości nie mamy, można przygotować np. sos cebulowy, bardzo smaczny, delikatny i aksamitny. Pasuje do ryb, warzyw, do mięs oczywiście również. Gdy doda się do niego łyżeczkę chrzanu, będzie doskonałym sosem chrzanowym.
Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cebule cukrowe
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru
0,5 łyżeczki majeranku
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1/4 szklanki mleka - użyłam mleka do kawy, oczywiście niesłodzonego
szczypta mielonej słodkiej papryki
kilka łyżek wody (lub jeszcze lepiej bulionu)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ewentualnie 2 łyżki białego wina (półwytrawnego)
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na głęboką patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam lekko solą i cukrem, dodaję zioła i masło. Przykrywam patelnię i na bardzo małym ogniu smażę cebulę ok. 20 minut (pod koniec smażenia dodaję też drobno posiekany czosnek). Cebula powinna być szklista i mięciutka. Posypuję cebulę mąką, dokładnie mieszam i wlewam mleko. Ponownie mieszam by powstał gładki sos, uzupełniam do pożądanej gęstości wodą (ewentualnie dolewam wino). Doprawiam sos do smaku szczyptą papryki, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę podgrzewam. Sos podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz