Cegiełki ziemniaczane z boczkiem i ziołami
Wyjeżdżam na jakiś czas z domu, więc koniecznie musiałam wyczyścić lodówkę. Mąż co prawda zostaje, ale nie sądzę żeby zużył resztki :) Raczej zje to co będzie gotowe i łatwe do zjedzenia.
Znalazłam pół obranej cebuli, część pęczka szczypiorku i natki pietruszki, i cztery plastry wędzonego boczku. Świetnie razem nadają się do klusek z ziemniaków :)
Moje kluski od razu po ugotowaniu podsmażyłam na rumiano, ale oczywiście nie jest to konieczne, są pyszne ot, po prostu z wody.
Składniki na 2 osoby:
400 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
pół cebuli
4 plastry wędzonego boczku
po 2 łyżki posiekanych: szczypiorku i natki pietruszki
ok. 1 szklanki mąki + do podsypania
sól, pieprz
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę lub bardzo dokładnie duszę widelcem (ma nie być żadnych grudek). Siekam drobno cebulę i boczek, podsmażam je lekko na patelni z łyżeczką oleju (cebula powinna się zeszklić), przekładam do ziemniaków. Mieszam wszystko razem z ziołami. Wyrównuję powierzchnię masy w misce, i dzielę ją na 3 części. W miejsce wyjętej części wsypuję mąkę, wbijam jajko, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Mieszam ciasto łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo ciasto zrobi się rzadkie i klejące). Przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam, po czym dzielę je na 2 części. Z każdej formuję wałek i nadaję mu prostokątny kształt. Ostrym nożem energicznie kroję wałki na cegiełki. Kluski wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Odcedzone podsmażam na rumiano. Podaję z surówką.
Znalazłam pół obranej cebuli, część pęczka szczypiorku i natki pietruszki, i cztery plastry wędzonego boczku. Świetnie razem nadają się do klusek z ziemniaków :)
Moje kluski od razu po ugotowaniu podsmażyłam na rumiano, ale oczywiście nie jest to konieczne, są pyszne ot, po prostu z wody.
Składniki na 2 osoby:
400 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
pół cebuli
4 plastry wędzonego boczku
po 2 łyżki posiekanych: szczypiorku i natki pietruszki
ok. 1 szklanki mąki + do podsypania
sól, pieprz
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę lub bardzo dokładnie duszę widelcem (ma nie być żadnych grudek). Siekam drobno cebulę i boczek, podsmażam je lekko na patelni z łyżeczką oleju (cebula powinna się zeszklić), przekładam do ziemniaków. Mieszam wszystko razem z ziołami. Wyrównuję powierzchnię masy w misce, i dzielę ją na 3 części. W miejsce wyjętej części wsypuję mąkę, wbijam jajko, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Mieszam ciasto łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo ciasto zrobi się rzadkie i klejące). Przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam, po czym dzielę je na 2 części. Z każdej formuję wałek i nadaję mu prostokątny kształt. Ostrym nożem energicznie kroję wałki na cegiełki. Kluski wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Odcedzone podsmażam na rumiano. Podaję z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz