Szukaj na blogu

Cytrynowy jabłecznik

Muszę przyznać, że wymyśliłam ciasto pierwsza klasa, i na pewno będę je powtarzać. To jabłecznik, waniliowy w smaku, na kruchym - ale bardzo delikatnym spodzie. Nie ma w nim cynamonu, bo nie lubi go mój mąż, ale Wy śmiało możecie masę jabłkową nim doprawić. Bardzo polecam :) 



Składniki na blaszkę 20 x30 cm:
ciasto:
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka:
ok. 1 kg jabłek
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
duży budyń waniliowy w proszku (64 g.)
300 g. herbatników petitki
dodatkowo:
kilka łyżek musu owocowego lub jasnego dżemu (np. brzoskwiniowego)
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
lukier:
3 pełne łyżki cukru pudru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym, miksując, dodaję kolejno po żółtku. Gdy się połączą, wsypuję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łopatką - aż wszystko będzie jednolite. Ciastem wyklejam dno blaszki (wyłożone papierem, natłuszczone i oprószone mąką) - najłatwiej zrobić to pomagając sobie lekko wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut (środkowy poziom, góra-dół, bez termoobiegu)
Jabłka: ścieram je na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję skórkę i sok z cytryny, pokruszone drobno herbatniki (mogą zostać małe kawałki) i sypki budyń. Mieszam dokładnie. 
Podpieczone ciasto smaruję musem i wykładam na niego jabłka. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam na kolejne 25-30 minut do piekarnika. 
Zimne ciasto polewam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger