Zacierki (kluseczki do mleka i do zup)
05 października
0
dla dzieci
,
dodatki
,
łatwe i domowe
,
Mamine i Babcine przepisy
,
na śniadanie
,
pyzy kluchy kluseczki
Kiedy ostatni raz jedliście zacierki? Pamiętam je z dzieciństwa, gotowane na mleku - charakterystyczne, lekko słone, twardawe kluseczki, które czasami Mama pozwoliła mi zrywać z dużej kulki ciasta i wrzucać do garnka. Robicie je czasami?
Proporcje:
1 średniej wielkości jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej (w zależności od wielkości jajka)
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam przez sitko do miski, dodaję sól i wbijam jajko. Mieszam składniki widelcem, a gdy się połączą, wyrabiam ciasto dłonią kilka minut - do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Powinno być dość twarde, jeśli jest taka potrzeba, dodaję jeszcze troszkę mąki. Z ciasta robię kulę, po czym odrywam małe porcje i najpierw krótko toczę w obu dłoniach (oprószonych mąką) formując kulkę, a potem pocieram jedną dłonią o drugą - w ten sposób utworzy się podłużna kluseczka. Uformowane zacierki oprószam solidnie mąką, żeby się nie posklejały. Przed gotowaniem (czy to w mleku, czy w zupie) otrząsam je na sitku.
Proporcje:
1 średniej wielkości jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej (w zależności od wielkości jajka)
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam przez sitko do miski, dodaję sól i wbijam jajko. Mieszam składniki widelcem, a gdy się połączą, wyrabiam ciasto dłonią kilka minut - do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Powinno być dość twarde, jeśli jest taka potrzeba, dodaję jeszcze troszkę mąki. Z ciasta robię kulę, po czym odrywam małe porcje i najpierw krótko toczę w obu dłoniach (oprószonych mąką) formując kulkę, a potem pocieram jedną dłonią o drugą - w ten sposób utworzy się podłużna kluseczka. Uformowane zacierki oprószam solidnie mąką, żeby się nie posklejały. Przed gotowaniem (czy to w mleku, czy w zupie) otrząsam je na sitku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz