Jesienna jarzynka: marchewka duszona z dynią
Pyszna i bardzo prosta jarzynka do obiadu przygotowana z darów jesieni. Marchew i delikatna w smaku dynia, doprawione leciutko czosnkiem, majerankiem i koperkiem, podduszone z dodatkiem masła. Popatrzcie tylko na te kolory!
Składniki:
300 g. marchewki
300 g. dyni hokkaido, waga po obraniu
2-3 szalotki
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
suszony majeranek
koperek do posypania
Przygotowanie:
Obieram marchewki i dynię, i kroję je w niewielką kostkę. Siekam drobno szalotki i czosnek. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i krótko smażę, do zeszklenia. Dorzucam pokrojoną marchew, oprószam solą i przykrywam patelnię. Smażę na niewielkim ogniu ok. 6-8 minut, by marchewka zmiękła. Wtedy dorzucam dynię i czosnek, dodaję masło i majeranek, ponownie przykrywam i smażę kolejnych kilka minut. Warzywa powinny być miękkie, ale mają zostać jędrne. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Składniki:
300 g. marchewki
300 g. dyni hokkaido, waga po obraniu
2-3 szalotki
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
suszony majeranek
koperek do posypania
Przygotowanie:
Obieram marchewki i dynię, i kroję je w niewielką kostkę. Siekam drobno szalotki i czosnek. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i krótko smażę, do zeszklenia. Dorzucam pokrojoną marchew, oprószam solą i przykrywam patelnię. Smażę na niewielkim ogniu ok. 6-8 minut, by marchewka zmiękła. Wtedy dorzucam dynię i czosnek, dodaję masło i majeranek, ponownie przykrywam i smażę kolejnych kilka minut. Warzywa powinny być miękkie, ale mają zostać jędrne. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz