Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: żeberka pieczone z ziemniakami i dynią

Jak na leniwą niedzielę przystało zadbałam o to, żeby obiad robił się w dużej mierze sam i żebym nie musiała poświęcać mu zanadto dużo czasu. Wczoraj natarłam żeberka przyprawami, a dziś upiekłam je w dość niskiej temperaturze, razem z dynią i ziemniakami.






Składniki:
kilka ładnych, mięsnych żeberek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek
3 ziarna ziela angielskiego, zgniecione
1 duża cebula
kawałek dyni hokkaido, bez skóry
10-12 ziemniaków
gałązki tymianku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem żeberka podzielone na porcje nacieram mieszanką soli, pieprzu, majeranku i ziela angielskiego. Zostawiam je na noc w lodówce, a następnego dnia obsmażam na rumiano na kilku łyżkach oleju. Na dnie naczynia do pieczenia układam plastry cebuli i dynię pokrojoną w kawałki, dodaję 2-3 gałązki tymianku. Warzywa oprószam solą i pieprzem, i układam na nich przyrumienione żeberka. Do naczynia zlewam cały tłuszcz ze smażenia, po czym przykrywam je jak najszczelniej (np. folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. na ok. 3 godziny. Żeberka po tym czasie powinny być mięciutkie, a z duszenia cebuli i dyni będzie sporo płynu. Wtedy pod żeberka wkładam pokrojone w ósemki ziemniaki (lekko je oprószam solą), ponownie szczelnie przykrywam naczynie i piekę jeszcze ok. godziny.



                            


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger