Kurczak z rosołu smażony w cieście
Soczyste, mięciutkie mięso w bardzo chrupiącej skórce - czyli łatwy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Składniki:
5-6 pałek z kurczaka, ugotowane w rosole
mąka do oprószenia
Ciasto:
1 duże jajko
3 płaskie łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli
pieprz cayenne do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
5-6 łyżek płatków kukurydzianych, pokruszonych
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wystudzone pałki z kurczaka oprószam mąką (na przykład za pomocą sitka).
5-6 pałek z kurczaka, ugotowane w rosole
mąka do oprószenia
Ciasto:
1 duże jajko
3 płaskie łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli
pieprz cayenne do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
5-6 łyżek płatków kukurydzianych, pokruszonych
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wystudzone pałki z kurczaka oprószam mąką (na przykład za pomocą sitka).
W miseczce przygotowuję ciasto: mieszam jajko z mąką i mlekiem, by powstała bardzo gładka, gęsta masa; doprawiam ją solą, pieprzem cayenne i słodką papryką.
W oddzielnej miseczce kruszę płatki kukurydziane.
Rozgrzewam olej w rondlu z grubym dnem (sprawdzam temperaturę wrzucając łyżeczką odrobinę ciasta: gdy od razu skwierczy i wypływa, mogę smażyć kurczaka).
Oprószone mąką kawałki kurczaka polewam ciastem i posypuję płatkami.
Tak przygotowane od razu wkładam do tłuszczu.
Smażę ze wszystkich stron na rumiano, przez 3-4 minuty łącznie.
Usmażone przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz