Paszteciki z ziemniakami i serem (z ciasta francuskiego)
14 października
0
ciasto francuskie
,
Co na obiad
,
impreza
,
paszteciki
,
tanio !
,
To i owo do przekąski
Łatwe i naprawdę rewelacyjne paszteciki - z gotowego ciasta francuskiego, z farszem jak w ruskich pierogach - kto nie jadł, niech mi wiedzy na słowo, że są przepyszne.
Składniki na 12-14 sztuk:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
Farsz:
350 g. ziemniaków
200-250 g. półtłustego twarogu
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
biały sezam
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Łączę je z twarogiem i podsmażoną do zeszklenia cebulą (pokrojoną w kostkę), masę doprawiam solą i pieprzem.
Z ciasta wycinam parzystą liczbę prostokątów (u mnie wielkości ok. 8 x 12 cm).
Na połowę prostokątów wykładam po porcji farszu, nadając mu dłońmi podłużny kształt; pozostałą część prostokątów nacinam ostrym nożykiem, jak na zdjęciu.
Brzegi prostokątów z farszem smaruję wodą i przykrywam je prostokątami z nacięciami - sklejam je mocno na brzegach.
Tak przygotowane paszteciki układam na wyłożonej papierem blaszce, każdy smaruję mlekiem i lekko posypuję sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz