Sos jogurtowy z papryką i ogórkiem (do wędlin i kanapek)
Łatwo sprawić, żeby nasze codzienne kanapki były ciekawsze. Świetnym dodatkiem są sosy z warzywami, które fajnie podkreślają smak wędlin i serów. Tak przygotowany sos bez problemu można przez kilka dni przechować w lodówce.
Składniki:
3-4 plastry marynowanej czerwonej papryki
1 ogórek kiszony
ok. 3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączoną paprykę kroję bardzo drobno, podobnie ogórka (można wcześniej ściąć z niego skórkę, o ile jest twarda). Warzywa mieszam ze szczypiorkiem, musztardą i jogurtem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę cukru i odstawiam sos na 5 minut. Mieszam ponownie, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem.
3-4 plastry marynowanej czerwonej papryki
1 ogórek kiszony
ok. 3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączoną paprykę kroję bardzo drobno, podobnie ogórka (można wcześniej ściąć z niego skórkę, o ile jest twarda). Warzywa mieszam ze szczypiorkiem, musztardą i jogurtem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę cukru i odstawiam sos na 5 minut. Mieszam ponownie, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz