Medaliony z kaszy jaglanej
Delikatne, rozpływające się w ustach kotleciki - zrobiłam je z ziemniaków i kaszy jaglanej, z dodatkiem szalotki i selera naciowego; są doprawione aromatyczną przyprawą do kebabu. Wspaniały, tani i zdrowy obiad!
Składniki:
ok. 350 g. ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)
ok. 200 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2 cebule szalotki
1 łodyga selera naciowego
domowa przyprawa do kababu
sól, pieprz
mąka z ciecierzycy, lub inna
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Gotuję kaszę i ziemniaki do miękkości (w oddzielnych naczyniach). Gorące ziemniaki dokładnie duszę widelcem i mieszam dokładnie z gorącą kaszą. Cebulę siekam drobniutko i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, przekładam do masy. Łodygę selera naciowego obieram z włókien i bardzo drobno kroję, również dodaję ją do masy. Całość doprawiam do smaku przyprawą do kebabu, solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce oprószam mąką), a potem lekko je spłaszczam. Tak powstałe placuszki panieruję w bułce tartej, lekko je w nią wciskając. Smażę na średnim ogniu na złoto, po 2-3 minuty z każdej strony. Są dość delikatne, dlatego warto przewracać je płaska, drewnianą łopatką. Po usmażeniu przekładam medaliony na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z sałatą lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz