Naleśniki z dynią (ciasto)
Dynię można wykorzystać nie tylko jako farsz do słodkich deserów, sprawdzi się też w cieście naleśnikowym. Doda pięknego koloru i sprawi, że naleśniki będą jędrne i sprężyste.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka musu z dyni (wcześniej upieczonej i zmiksowanej na puree)
5 łyżek oleju + troszkę do smażenia pierwszego naleśnika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno być dość gęste. Do smażenia pierwszego naleśnika warto użyć odrobiny oleju, potem już nie będzie to konieczne. Naleśniki smakują świetnie z powidłami śliwkowymi, lub jak u mnie, z dżemem z ciemnych winogron.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka musu z dyni (wcześniej upieczonej i zmiksowanej na puree)
5 łyżek oleju + troszkę do smażenia pierwszego naleśnika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno być dość gęste. Do smażenia pierwszego naleśnika warto użyć odrobiny oleju, potem już nie będzie to konieczne. Naleśniki smakują świetnie z powidłami śliwkowymi, lub jak u mnie, z dżemem z ciemnych winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz