Szukaj na blogu

Pieczony pasztet drobiowy (z piersi kurczaka)

Próbowaliście kiedyś pieczonego pasztetu z piersi kurczaka? Jest bardzo delikatny w smaku, ma piękny kolor i na pewno jest mniej kaloryczny, niż pasztety z czerwonego mięsa.




Składniki (foremka 12 x 16 cm):
600 g. fileta z piersi kurczaka
200 g. surowego, chudego boczku wieprzowego (bez skóry)
1 jajko
ok. 0,5 szklanki wywaru z gotowania mięsa
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
duża szczypta suszonego tymianku
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posmarowania formy
Przygotowanie:
Boczek i filety zalewam wodą, dodają pół łyżeczki soli, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe; gotuję razem aż boczek będzie bardzo miękki. Mięso studzę i przepuszczam przez maszynkę. Dolewam ok. pół szklanki wywaru z gotowania, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i zioła do smaku. Doprawiam masę solą i pieprzem, po czym przekładam ją do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartej formy (można wyłożyć jej dno papierem, żeby łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu). Wyrównuję powierzchnię, formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. godzinę. Pasztet jest upieczony, gdy jego boki odstają od ścianek formy. Kroję po całkowitym przestygnięciu, inaczej pasztet będzie się kruszył.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger