Sos paprykowo-pomidorowy (do kanapek, zapiekanek, pizzy itd)
Niskie ceny papryki skłoniły mnie do zrobienia jeszcze kilku przetworów z jej udziałem, między innymi pysznego sosu, który smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na gorąco. Słoiczki z takim sosem na pewno przydadzą się gdy trzeba będzie przygotować coś szybkiego na obiad - bo wystarczy np. ugotować makaron, podgrzać sos, i pyszny posiłek gotowy.
Jest to również świetny sos do zapiekanek, pizzy, czy po prostu do kanapek.
Składniki:
2 czerwone papryki
2 duże cebule
200 g. koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
po szczypcie suszonych: cząbru, tymianku, bazylii
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
woda
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i po przykryciem smażę do bardzo lekkiego zarumienienia. Dorzucam paprykę, mieszam i pod pokrywką smażę razem na bardzo małym ogniu ok. 5 minut (warzywa trzeba mieszać, by się nie przypaliły), po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewam mniej więcej 1/4 szklanki wody i dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję ponownie przez kilka minut - do odparowania wody, sos powinien być bardzo gęsty. Doprawiam ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gorący sos można przełożyć do słoiczków i krótko zapasteryzować.
Jest to również świetny sos do zapiekanek, pizzy, czy po prostu do kanapek.
Składniki:
2 czerwone papryki
2 duże cebule
200 g. koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
po szczypcie suszonych: cząbru, tymianku, bazylii
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
woda
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i po przykryciem smażę do bardzo lekkiego zarumienienia. Dorzucam paprykę, mieszam i pod pokrywką smażę razem na bardzo małym ogniu ok. 5 minut (warzywa trzeba mieszać, by się nie przypaliły), po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewam mniej więcej 1/4 szklanki wody i dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję ponownie przez kilka minut - do odparowania wody, sos powinien być bardzo gęsty. Doprawiam ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gorący sos można przełożyć do słoiczków i krótko zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz