Serowe ciasto ze śliwkami
Pyszne, mocno maślane, długo zachowujące świeżość ciasto ucierane ze śliwkami.
Moja dzisiejsza propozycja to kapitalne w smaku, maślane ciasto ucierane, które długo zachowuje świeżość.
W jego składzie jest twaróg, i to właśnie on sprawia, że będzie długo utrzymywać wilgotność.
Polecam, ciasto jest bardzo smaczne!
Składniki (na 2 keksówki 8 x 15 cm):
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g twarogu z wiaderka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 300 g śliwek (waga bez pestek) plus czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka pszenna do posypania formy
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do konsystencji (lukier powinien mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, wtedy będzie się dobrze rozsmarowywał)
Przygotowanie:
Natłuszczam foremki, oprószam je mąką.
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Miksuję na najwyższych obrotach przez 5-6 minut, aż masło zrobi się bardzo puszyste i jasne.
Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję żółtka, miksuję do połączenia.
Dalej dodaję po łyżce twaróg, miksuję do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Na końcu dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, i miksuję do połączenia.
Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do ciasta – mieszam łopatką do połaczenia (jak ciasto na biszkopt, staram się mieszać w jedną stronę).
W międzyczasie śliwki kroję w małą kostkę, przekładam do miski, przesypuję mąką ziemniaczaną, mieszam.
Tak przygotowane śliwki dodaję do ciasta, mieszam.
Dzielę je na dwie części i wykładam do przygotowanych keksówek (oczywiście można upiec ciasto w jednej, większej)
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 60-70 minut – do suchego patyczka.
Ciasto po przestudzeniu smaruję lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz