Placki brokułowe
Proponuję dziś na obiad bardzo dobre placki z brokuła, z dodatkiem innych warzyw. Są soczyste i delikatne w smaku, można je również jeść na zimno.
Więcej moich pomysłów na bardzo różne placki znajdziesz TUTAJ
Składniki na 10 sztuk:
pół brokuła (bez głąba)
ok. 5 cm jasnej części pora
1 niewielka marchewka
pół małej cukinii
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko ugotowane na twardo
1 surowe jajko
1 pełna łyżka majonezu
2 łyżki mąki pszennej
so smaku: sól, pieprz, mieszanka curry, czosnek granulowany
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuła (duże różyczki) gotuję do miękkości.
W międzyczasie przygotowuję pozostałę warzywa:
- cukinię ścieram na grubej tarce, oprószam lekko solą, odstawiam na kilka minut, po czym odciskam z nadmiaru wody
- marchew ścieram na drobnej tarce
- pora siekam drobniutko
Brokuła po ugotowaniu lekko siekam, przekładam do miski z pozostałymi warzywami, dodaję pokrojone w kostkę jajko.
Dodaję koperek, majonez i surowe jajko, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem, curry i czosnkiem granulowanym; na końcu dodaję mąkę i wszystko mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni i wykładam łyżkąę dość wysokie placki - ok. 1 cm wysokości.
Smażę je na średnim ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony, przy odwracaniu pomagam sobie łopatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz