Szukaj na blogu

Schab w sosie z kiszonym ogórkiem i porem

Chociaż schab nie należy do najsoczystszego mięsa, sprawdza się również w gulaszu, zwłaszcza z dodatkiem dużej ilości warzyw.  Dziś przygotowałam dość pikantny, wyrazisty gulasz z kiszonym ogórkiem, porem i odrobiną ostrej musztardy dla zaostrzenia smaku.


Składniki:
400 g schabu wieprzowego
1 duża cebula
1 niewielka marchewka
niewielki por (biała i jasnozielona część)
3 ząbki czosnku
2 niewielkie kiszone ogórki (jeśli mają twardą skórkę, warto je obrać)
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka musztardy dijon
3 łyżki oleju
ok. 1 szklanka wody
koperek do posypania
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę ok. 2 cm, oprószam solą i pieprzem, a potem mąką.
Rozgrzewam olej na patelni, obsmażam mięso do lekkiego zarumienienia.
Cebulę kroję w kostkę, marchewkę na małe kawałki, podobnie ogórki i pora.
Do posmażonego mięsa dorzucam cebulę, mieszam i smażę 3-4 minuty, potem dodaję pokrojone: marchewkę i pora.
Przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu 10 minut.
Dodaję ogórki i posiekany czosnek, dodaję też przyprawy: curry i paprykę, wstępnie też doprawiam solą i pieprzem.
Smażę kolejne 10 minut, dolewam wodę, zmniejszam moc palnika do minimum i pod przykryciem duszę do miękkości schabu (jeszcze ok. 10-15 minut).
Dodaję musztardę, mieszam, ostatecznie doprawiam do smaku.
Duszę kilka minut i podaję.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger