Rolada z karkówki z ziemniakami - danie jednogarnkowe
Szukałam pomysłu na obiad jednogarnkowy, i wymyśliłam bardzo prostą, a przy tym rewelacyjnie smaczną roladę z farszem z puree ziemniaczanego z cebulką i boczkiem.
Wystarczy do tego dobra surówka i caly obiad gotowy.
Składniki: (porcja na 2 osoby)
ładny kawałek karkówki wieprzowej, ok. 600-800 g
sól ziołowa lub zwykła
mielony czarny pieprz
słodka mielona papryka
Do farszu:
2 średniej wielkości ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
kawałek wędzonego boczku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
kilka łyżek ajvaru (pasta z pieczonych warzyw) lub ketchupu, musztardy, bądż przecieru pomidorowego (każde się tu sprawdzi)
3-4 łyżki oleju
1 średniej wielkości cebula
Przygotowanie:
Farsz:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam, przepuszczam przez praskę lub dokładnie rozgniatam widelcem.
W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję też drobniutko pokrojony boczek, smażę do ładnego zarumienienia (jeśli boczek jest dostatecznie tłusty, możesz pominać dodanie oleju).
Łączę podsmażone cebulę i boczek z ziemniakami i koperkiem, dokładnie mieszam, doprawiam farsz do smaku.
Rolada:
Mięso rozkrajam tak, by powstał jeden duży płat, po czym rozbijam go dośc mocno tłuczkiem, uważając jednak, żeby go nie przedziurawić.
Mięso układam na folii spożywczej, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką, a potem smaruję ajvarem.
Na ajvar wykładam farsz, równo go rozciągając na całej powierzchni.
Zwijam roladę, pomagając sobie folią.
(Po zwinięciu warto dodatkowo zabezpieczyć roladę sznurkiem)
Roladę również z góry oprószam przyprawami, po czym rozgrzewam olej na dużej patelni i obracając mięso podsmażam roladę z każdej strony.
Zmniejszam ogień, dorzucam pokrojoną w piórka cebulę i pod przykryciem, od czasu do czasu przekręcając roladę, duszę ją na małym ogniu ok. 30 minut.
2 komentarze:
Witam wygląda pysznie czy można ją upiec w rękawie i na ile?
Tak, oczywiście. Myślę że jakieś 50 minut w 180 stopniach powinno wystarczyć.
Prześlij komentarz