Mięsne kulki do barszczu
Gotowałam ostatnio łopatkę do pyz z mięsem, i wpadłam na pomysł, żeby przygotować przy okazji dodatek do czystych zup, czyli np. do czerwonego barszczu. To soczyste, panierowane kulki mięsne, bardzo smaczne! Na dodatek pomyślałam, że można je przygotować, zamrozić (surowe) i w łatwy sposób korzystać w przyszłości.
Składniki:
ok. 0,5 kg łopatki wieprzowej, nie za tłustej
do gotowania:
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
woda i sól do smaku
Dodatkowo:
1 spora cebula
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
ok. pół szklanki bulionu z gotowania
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka, tymianek, curry
Do panierowania:
mąka pszenna
jajka
bułka tarta
i olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mięso dzielę na kilka kawałków, przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je przykrywać).
Dodaję ziele angielskie, liście laurowe i np. łyżeczkę soli.
Gotuję pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.
Studzę mięso i rozdrabniam razem czosnkiem i z cebulą w malakserze, dodając po trosze bulion i śmietanę.
Na końcu dodaję jajko, doprawiam masę do smaku.
Masa powinna nie być za gęsta, chodzi o to, żeby kulki były delikatne w środku.
Nabieram po łyżeczce masy (łatwiej będzie to robić, kiedy będzie schłodzona), formuję kulkę wielkości orzecha włoskiego, przekładam do miseczki z mąką, a potem do rozbełtango jajka, i na końcu do bułki tartej.
Kulki smażę na złoto w głębokim oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz