Szukaj na blogu

Mięsne kulki do barszczu

Gotowałam ostatnio łopatkę do pyz z mięsem, i wpadłam na pomysł, żeby przygotować przy okazji dodatek do czystych zup, czyli np. do czerwonego barszczu. To soczyste, panierowane kulki mięsne, bardzo smaczne! Na dodatek pomyślałam, że można je przygotować, zamrozić (surowe) i w łatwy sposób korzystać w przyszłości. 





Składniki:

ok. 0,5 kg łopatki wieprzowej, nie za tłustej

do gotowania:

2-3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

woda i sól do smaku

Dodatkowo:

1 spora cebula 

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

ok. pół szklanki bulionu z gotowania

1 jajko

1 łyżka śmietany 18%

do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka, tymianek, curry

Do panierowania:

mąka pszenna

jajka

bułka tarta


i olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie:

Mięso dzielę na kilka kawałków, przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je przykrywać).

Dodaję ziele angielskie, liście laurowe i np. łyżeczkę soli.

Gotuję pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.

Studzę mięso i rozdrabniam razem czosnkiem i z cebulą w malakserze, dodając po trosze bulion i śmietanę.

Na końcu dodaję jajko, doprawiam masę do smaku.

Masa powinna nie być za gęsta, chodzi o to, żeby kulki były delikatne w środku.

Nabieram po łyżeczce masy (łatwiej będzie to robić, kiedy będzie schłodzona), formuję kulkę wielkości orzecha włoskiego, przekładam do miseczki z mąką, a potem do rozbełtango jajka, i na końcu do bułki tartej.

Kulki smażę na złoto w głębokim oleju.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger