Szukaj na blogu

Ciasteczka cytrynowe z bułką tartą

Stwierdziłam, że chociaż do grudnia i świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to jak najbardziej warto już powymyślać jakieś fajne, nowe przepisy na ciasteczka. Co powiesz na rewelacyjnie kruche, cytrynowe ciasteczka, które można długo przechowywać (czyli upiec sporo wcześniej)? Mam nadzieję, że mój przepis Ci się spodoba!



Składniki:

150 g mąki pszennej

50 g drobnej bułki tartej

15 g cukru waniliowego

30 g cukru pudru

6 g proszku do pieczenia

50 g zimnego masła

50 g kwaśnej, gęstej śmietany

2 żółtka

skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie: 

Do miski wsypuję mąkę, bułkę tartą , oba cukry i proszek do pieczenia.

Dodaję masło starte na grubej tarce, surowe żółtka, drobno startą skórkę z cytryny i śmietanę.

Dłonią zagniatam ciasto.

Schładzam je pół godziny w lodówce.

Rozwałkowuję na grubość 3 mm, wykrajam ciasteczka (dowolny kształt), nakłuwam widelcem.

Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 12-16 minut, bez termoobiegu.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger