Ciasteczka cytrynowe z bułką tartą
Stwierdziłam, że chociaż do grudnia i świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to jak najbardziej warto już powymyślać jakieś fajne, nowe przepisy na ciasteczka. Co powiesz na rewelacyjnie kruche, cytrynowe ciasteczka, które można długo przechowywać (czyli upiec sporo wcześniej)? Mam nadzieję, że mój przepis Ci się spodoba!
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g drobnej bułki tartej
15 g cukru waniliowego
30 g cukru pudru
6 g proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
50 g kwaśnej, gęstej śmietany
2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, bułkę tartą , oba cukry i proszek do pieczenia.
Dodaję masło starte na grubej tarce, surowe żółtka, drobno startą skórkę z cytryny i śmietanę.
Dłonią zagniatam ciasto.
Schładzam je pół godziny w lodówce.
Rozwałkowuję na grubość 3 mm, wykrajam ciasteczka (dowolny kształt), nakłuwam widelcem.
Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 12-16 minut, bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz