Kładzione kluseczki ziemniaczane
Masz ochotę na coś mega chrupiącego i jednocześnie delikatnego w środku? Polecam Ci dziś rewelacyjną przekąskę. Zrób moje kładzione ziemniaczane kluseczki na imprezę, a świetnie zastąpią chipsy; albo podaj do obiadu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków, czy smażonych frytek. Sprawdzą się w obu przypadkach!
Składniki:
250 g ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości ziemniaki)
20 g cebuli
20-30 g mąki pszennej (1-2 płaskie łyżki)
1 małe jajko
1 łyżka tartego parmezanu (można pominąć)
sól i pieprz do smaku
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce z małymi oczkami, dodaję startą tak samo cebulę i parmezan.
Dodaję jajko i mąkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej w naczyniu (powinno go być co najmniej 3-4 cm na głębokość), łyżeczką wykładam masę na rozgrzany olej.
Kluseczki smażę na rumiano, odwracając je w międzyczasie.
Przed podaniem odsączam na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Możesz usmażyć je wcześniej, a potem krótko podgrzać w mikrofalówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz