Szukaj na blogu

Kładzione kluseczki ziemniaczane

Masz ochotę na coś mega chrupiącego i jednocześnie delikatnego w środku?  Polecam Ci dziś rewelacyjną przekąskę. Zrób moje kładzione ziemniaczane kluseczki na imprezę, a świetnie zastąpią chipsy; albo podaj do obiadu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków, czy smażonych frytek. Sprawdzą się w obu przypadkach!




Składniki:

250 g ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości ziemniaki)

20 g cebuli

20-30 g mąki pszennej (1-2 płaskie łyżki)

1 małe jajko 

1 łyżka tartego parmezanu (można pominąć)

sól i pieprz do smaku

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ścieram na tarce z małymi oczkami, dodaję startą tak samo cebulę i parmezan.

Dodaję jajko i mąkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewam olej w naczyniu (powinno go być co najmniej 3-4 cm na głębokość), łyżeczką wykładam masę na rozgrzany olej.

Kluseczki smażę na rumiano, odwracając je w międzyczasie.

Przed podaniem odsączam na papierze z nadmiaru tłuszczu.

Możesz usmażyć je wcześniej, a potem krótko podgrzać w mikrofalówce.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger