Szukaj na blogu

Ciasteczka korzenne

Te ciasteczka korzenne bardzo często piekę jesienią i zimą. To moje ulubione tego typu ciasteczka - wspaniale kruche, delikatne i pachnące. 



Składniki (porcja na ok. 80 ciasteczek):

200 g miękkiego masła

200 g cukru trzcinowego

4 żółtka

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszktołowej

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

360 g mąki pszennej + troszkę do podsypywania przy wałkowaniu 

Przygotowanie:

Miękkie masło razem z cukrem trzcinowym umieszczam w miscie miksera, i na najwyższych obrotach miksuję przez kilka minut.

Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, a potem dodaję miód.

Na końcu dodaję mąkę pszenną razem z sodą i przyprawami, miksuję do połaczenia.

Ciasto będzie miękkie.

Wyjmuję je na blat podsypany mąką, zagniatam w kulę, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 2-3 mm.

Wykrajam ciasteczka o dowolnym kształcie (u mnie foremki wielkości ok. 5 cm).

Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, zostawiając niewielkie odstępy.

Piekę je w temperaturze 180 stopni C przez 11-12 minut - powinny być lekko zarumienione (bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger