Pierniki świąteczne
Jeśli szukasz łatwego przepisu na świąteczne pierniczki, ten jest idealny dla Ciebie! Są miękkie i kruche, są łatwe w przygotowaniu, i bardzo dobre!
Składniki:
340 g mąki pszennej (2 szklanki)
100 g masła (pół kostki)
100 g płynnego miodu
60 g cukru trzcinowego
10 g cynamonu
10 g sody oczyszczonej
2 g suszonego imbiru (1 łyżeczka)
2 g mielonej gałki muszkatołowej (1 łyżeczka)
duża szczypta mielonych goździków
2 jajka
Przygotowanie:
Miód podgrzewam razem z masłem, aż to się rozpuści.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier trzcinowy, szczyptę mielonych goździków, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodę, mieszam.
Wlewam gorący miód z masłem, mieszam łyżką, potem dłonią.
Dodaję jajka, wyrabiam gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem:
Wyjmuję ciasto pół godziny wcześniej.
Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, wykrajam foremką pierniczki.
Piekę je w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 12-15 minut, uwaga żeby ich nie przypalić.
Moje pierniki polukrowałam lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz