Szukaj na blogu

Pierniki świąteczne

Jeśli szukasz łatwego przepisu na świąteczne pierniczki, ten jest idealny dla Ciebie! Są miękkie i kruche, są łatwe w przygotowaniu, i bardzo dobre!



Składniki:

340 g mąki pszennej (2 szklanki)

100 g masła (pół kostki)

100 g płynnego miodu 

60 g cukru trzcinowego

10 g cynamonu

10 g sody oczyszczonej

2 g suszonego imbiru (1 łyżeczka)

2 g mielonej gałki muszkatołowej (1 łyżeczka) 

duża szczypta mielonych goździków

2 jajka

Przygotowanie:

Miód podgrzewam razem z masłem, aż to się rozpuści.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier trzcinowy, szczyptę mielonych goździków, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodę, mieszam.

Wlewam gorący miód z masłem, mieszam łyżką, potem dłonią.

Dodaję jajka, wyrabiam gładkie ciasto.

Zagniecione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki.

Przed pieczeniem:

Wyjmuję ciasto pół godziny wcześniej.

Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, wykrajam foremką pierniczki.

Piekę je w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 12-15 minut, uwaga żeby ich nie przypalić.

Moje pierniki polukrowałam lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger