Szukaj na blogu

Babka z czekoladą

Babki czekoladowe, z typu tych piaskowych, są idealne do kawy.

Przepis jest na 3 sztuki. 




Składniki (3 babki 10 x 20 cm):

100 g śmietanki 36%

100 g mlecznej czekolady

300 g masła w temperaturze pokojowej

250 g cukru pudru

6 jajek

150 g mąki ziemniaczanej

300 g mąki pszennej

15 g proszku do pieczenia

25 g kakao

kilka kropli olejku migdałowego

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

70 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej do środka ciasta

masło do posmarowania form

mąka do oprószenia form

Przygotowanie:

Podgrzewam śmietankę i rozpuszczam w niej czekoladę.

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.

Miksuję na najwyższych obrotach 6-8 mimut, aż masło stanie się białe i puszyste.

Wtedy dodaję po jajku, nie przerywając miksowania.

Masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie trzeba się tym przejmować.

Do masy z jajkami dodaję rozpuszczoną ze śmietanką czekoladę, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję obie mąki z proszkiem do piecenia, oraz olejek migdałowy.

Miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto wykładam w równych częściach do 3 foremek, wyrównuję.

Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 55-60 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone babki polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger