Szukaj na blogu

Grzanki z mięsem mielonym

Całkiem przypadkiem zrobiłam coś bardzo, bardzo smacznego, i szczerze polecam jako szybką przekąskę, choć i w roli obiadu te grzanki również się dobrze sprawdzą.

Grzanki są sycące, chrupiące i bardzo dobre, warto je podać z jakimś ostrym dodatkiem typu ogórek konserwowy.




Składniki:

dowolne bułki pszenne

Masa  mięsna:

ok. 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 

1 niewielka cebula

1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 jajko

do smaku: sól i pieprz, zioła prowansalskie

Dodatkowo:

ajwar, ketchup, przecier pomidorowy itp (dowolna pasta warzywna)

tarty żółty ser

olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania masy mięsnej:

drobno kroję cebulę i podsmażam ją na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.

Przestudzoną łączę z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami, dokładnie wyrabiam (masa powinna być dość rzadka).

Masa powinna być wyrazista i pikantna.

Bułkę kroję na kromki ok. 1 cm grubości, każdą kromkę z jednej strony smaruję ajwarem.

Następnie na ajwarze rozsmarowuję warstwę mięsa mielonego, wygładzam.

Smażę na średnio rozgrzanym oleju, zaczynając od strony z mięsem - tę smażę ok. 3-4 minut, po czym odwracam grzanki, posypuję startym serem, przykrywam patelnię i smażę jeszcze ok. 2 minut.

 







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger