Grzanki z mięsem mielonym
Całkiem przypadkiem zrobiłam coś bardzo, bardzo smacznego, i szczerze polecam jako szybką przekąskę, choć i w roli obiadu te grzanki również się dobrze sprawdzą.
Grzanki są sycące, chrupiące i bardzo dobre, warto je podać z jakimś ostrym dodatkiem typu ogórek konserwowy.
Składniki:
dowolne bułki pszenne
Masa mięsna:
ok. 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 niewielka cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 jajko
do smaku: sól i pieprz, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
ajwar, ketchup, przecier pomidorowy itp (dowolna pasta warzywna)
tarty żółty ser
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania masy mięsnej:
drobno kroję cebulę i podsmażam ją na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.
Przestudzoną łączę z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami, dokładnie wyrabiam (masa powinna być dość rzadka).
Masa powinna być wyrazista i pikantna.
Bułkę kroję na kromki ok. 1 cm grubości, każdą kromkę z jednej strony smaruję ajwarem.
Następnie na ajwarze rozsmarowuję warstwę mięsa mielonego, wygładzam.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju, zaczynając od strony z mięsem - tę smażę ok. 3-4 minut, po czym odwracam grzanki, posypuję startym serem, przykrywam patelnię i smażę jeszcze ok. 2 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz