Szukaj na blogu

Ciasto kawowe z daktylami i orzechami pekan

Wpadłam dziś na świetny pomysł z tym ciastem. Po pierwsze: przygotowałam je w niecałe pół godziny. Po drugie: jest tak dobre, że zaslugiwałoby nawet i na godzinę przygotowania :) 

To ciasto bez pieczenia, z kremem trochę na wzór bezowego tortu daquas - ciasto jest jednak mniej kaloryczne, bo blaty bezowe zastąpiłam herbatnikami, a te przełożone są kremem z dodatkiem kawy, kakao, słodkich daktyli i lekko chrupiących orzeszków pekan.

Ciasto jest delikatne i deserowe, dla wielbicieli kawy - koniecznie do wypróbowania!



Składniki (forma 20 na 30 cm):

1000 g (1 kg) mascarpone

100 g cukru pudru

mocno zaparzona, wystudzona kawa - niecałe pół szklanki (lub 3 małe espresso)

10 g kakao

100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych

100 g orzechów pekan, drobno posiekanych 

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

80 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

waniliowe herbatniki typu petitki

orzechy do przybrania

Przygotowanie:

Na dnie blachy rozkładam warstwę herbatników, docinając je w razie potrzeby.

Mascarpone umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.

Miksuję najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach, aż krem nabierze puszystości.

Dodaję kakao i wystudzoną kawę, miksuję do połączenia.

Do kremu dodaję posiekane daktyle i orzechy, mieszam łopatką.

Złożenie:

Na warstwę herbatników wykładam 1/3 kremu, rozprowadzam i wyrównuję.

Przykrywam herbatnikami.

Kolejne warstwy:

1/3 kremu

herbatniki

1/3 kremu

herbatniki 

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na ciasto, wyrównuję.

Ciasto wstawiam do lodówki na 3-4 godziny.

Najlepiej udekorować je po ok. 30 minutach, gdy polewa lekko stężeje.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger