Marchewka słodko-pikantna
Marchewka do obiadu w wersji słodko-pikantnej, duszona z dużą ilością cebuli, z papryczką chili, masłem i aromatycznymi przyprawami.
Składniki:
10 średnich marchewek, obranych i pokrojonych na małę kawałki
1 lub 2 duże cebule, pokrojone w kostkę (ilość mniej więcej taka jak marchewki)
2-3 małe czerwone papryczki chili, drobno posiekane (usunęłam pestki)
1 pełna łyżka masła
1 łyżka oleju
do smaku: sól i pieprz
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki
1 pełna łyżka mieszanki curry
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
ok. pół szklanki gorącej wody do podlania
Przygotowanie:
Na patelni umieszczam olej i masło, podgrzewam aż masło się rozpuści i wtedy wrzucam cebulę.
Odrobinę ją solę i podsmażam do zeszklenia.
Dodaję pokrojone: marchewkę i papryczki chili.
Przykrywam i na średnim ogniu smażę ok. 5 minut, mieszając.
Następnie dodaję sok z cytryny i pozostałe przyprawy, i smażę bez przykrycia kilka minut, a potem przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę, aż marchewka będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut).
W międzyczasie po odrobinie podlewam wszystko wodą.
Gotowa marchewka powinna mieć wyrazisty, słodko-pikantny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz