Szukaj na blogu

Marchewka słodko-pikantna

Marchewka do obiadu w wersji słodko-pikantnej, duszona z dużą ilością cebuli, z papryczką chili, masłem i aromatycznymi przyprawami.


Składniki:

10 średnich marchewek, obranych i pokrojonych na małę kawałki 

1 lub 2 duże cebule, pokrojone w kostkę (ilość mniej więcej taka jak marchewki)

2-3 małe czerwone papryczki chili, drobno posiekane (usunęłam pestki)

1 pełna łyżka masła

1 łyżka oleju

do smaku: sól i pieprz

2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżka soku z cytryny

1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki

1 pełna łyżka mieszanki curry

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

ok. pół szklanki gorącej wody do podlania

Przygotowanie:

Na patelni umieszczam olej i masło, podgrzewam aż masło się rozpuści i wtedy wrzucam cebulę.

Odrobinę ją solę i podsmażam do zeszklenia.

Dodaję pokrojone: marchewkę i papryczki chili.

Przykrywam i na średnim ogniu smażę ok. 5 minut, mieszając.

Następnie dodaję sok z cytryny i pozostałe przyprawy, i smażę bez przykrycia kilka minut, a potem przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę, aż marchewka będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut).

W  międzyczasie po odrobinie podlewam wszystko wodą.

Gotowa marchewka powinna mieć wyrazisty, słodko-pikantny smak.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger