Szukaj na blogu

Jednogarnkowy ryż z kurczakiem i warzywami

Pomysł na szybki obiad przygotowany na jednej patelni, nie wymagający zbyt wiele czasu. To danie idealnie nadaje się również do zamknięcia w słoikach, na potem (na przykład do wykorzystania w taki dzień, kiedy nie ma się czasu na gotowanie).




Składniki (porcja na 2-3 osoby):

ok. 300 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki oleju

1 mała cebula

po ok. pół: czerwonej i żółtej papryki

ok. 1/4 brokuła (tylko różyczki)

1 płaska łyżeczka curry

1 płaska łyżeczka kurkumy

sól i pieprz do smaku

ok. 1 szklanki gorącej wody do podlewania

opcjonalnie: 1 łyżeczka masła, posiekany koperek 

Przygotowanie:

Ryż zalewam 2 szklankami wody,mieszam kilkukrotnie, po czym płuczę na sicie.

Kroję mięso i warzywa:

- kurczaka kroję w cienkie paseczki

- papryki w cienkie paseczki

- cebulę w cienkie piórka

-różyczki brokułą rozdrabniam

Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (mocny ogień), wrzucam cebulę i smażę przez 30 sekund.

Do cebuli dodaję mięso, oprószam je curry, solą i pieprzem, smażę przez ok. 2 minuty.

Dokładam papryki, znowu smażę 2-3 minuty, po czym dodaję brokuły.

Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę kilka minut.

Wsypuję surowy ryż, dodaję do smaku sól i pieprz, można też w tym momencie dodać kurkumę i resztę curry.

Wlewam ok. 1/4 szklanki wody i duszę pod przykryciem, uzupełniam wodę w trakcie duszenia.

Doprawiam do smaku, ewentualnie można dodać masło i koperek.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger