Jednogarnkowy ryż z kurczakiem i warzywami
Pomysł na szybki obiad przygotowany na jednej patelni, nie wymagający zbyt wiele czasu. To danie idealnie nadaje się również do zamknięcia w słoikach, na potem (na przykład do wykorzystania w taki dzień, kiedy nie ma się czasu na gotowanie).
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
ok. 300 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1 mała cebula
po ok. pół: czerwonej i żółtej papryki
ok. 1/4 brokuła (tylko różyczki)
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól i pieprz do smaku
ok. 1 szklanki gorącej wody do podlewania
opcjonalnie: 1 łyżeczka masła, posiekany koperek
Przygotowanie:
Ryż zalewam 2 szklankami wody,mieszam kilkukrotnie, po czym płuczę na sicie.
Kroję mięso i warzywa:
- kurczaka kroję w cienkie paseczki
- papryki w cienkie paseczki
- cebulę w cienkie piórka
-różyczki brokułą rozdrabniam
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (mocny ogień), wrzucam cebulę i smażę przez 30 sekund.
Do cebuli dodaję mięso, oprószam je curry, solą i pieprzem, smażę przez ok. 2 minuty.
Dokładam papryki, znowu smażę 2-3 minuty, po czym dodaję brokuły.
Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę kilka minut.
Wsypuję surowy ryż, dodaję do smaku sól i pieprz, można też w tym momencie dodać kurkumę i resztę curry.
Wlewam ok. 1/4 szklanki wody i duszę pod przykryciem, uzupełniam wodę w trakcie duszenia.
Doprawiam do smaku, ewentualnie można dodać masło i koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz