Szukaj na blogu

Śmietanowiec ze śliwkami

Jesienne, wspaniałe ciasto na kruchym spodzie, z lekką masą śmietanową i soczystymi śliwkami. Smakuje doskonale!

Słodycz przełamana lekko kwaśnymi śliwkami, z warstwą kruchego ciasta na górze – bardzo polecam, jest pyszne.


Składniki (forma o średnicy 22-23 cm):

Kruchy spód:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 60 g gęstej śmietany 18%

Masa śmietanowa:

  • 4 duże jajka
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 100 g oleju roślinnego
  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 10-12 dużych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • margaryna do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania spodu i formy

Przygotowanie:

Natłuszczam formę i dokładnie wysypuję ją bułką tartą.

Kruchy spód:

Margarynę siekam na kawałki, przekładam do miski razem z pozostałymi składnikami, i zagniatam jednolite ciasto.

Dzielę je na 3 równe części, jedną wkładam do zamrażarki na ok. 30 minut.

Pozostałym ciastem równomiernie wyklejam dno formy, nakłuwam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut (góra-dół, bez termoobiegu).

Podpieczony spód wyjmuję do przestudzenia, zmniejszam temperaturę piekarnika do 170 stopni.

Posypuję go równomiernie 2 pełnymi łyżkami bułki tartej.

Śliwki:

Umyte śliwki dzielę na połówki, odrzucam pestki.

Na patelni rozpuszczam masło z cukrem, wrzucam śliwki i mieszając delikatnie, smażę ok. 5 minut.

Powinny zmięknąć, ale pozostać w całości.

Zdejmuję je z patelni, by odsączyć powstały sos (ten można później użyć do polania ciasta przed podaniem).

Tak przygotowane śliwki rozkładam na podpieczonym spodzie, przecięciem do góry.

Masa śmietanowa:

Całe jajka razem z cukrami umieszczam w misie miksera, i ubijam na bardzo puszystą masę.

Następnie nie przerywając miksowania dodaję po łyżce śmietanę, a gdy ta się połączy z jajkami, wlewam cienką strużką olej.

Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję stratą skórkę z cytryny, mieszam wszystko łopatką.

Masę (będzie zupełnie płynna) wlewam do formy z podpieczonym spodem i śliwkami.

Formę ponownie wstawiam do piekarnika (temperatura zmniejszona do 170 stopni C).

Po ok. 20 minutach, gdy góra masy się zetnie, ostrożnie wykładam na nią starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.

Piekę jeszcze 40-45 minut.

Ciasto najlepiej kroi się, kiedy jest całkowicie zimne.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger