Śmietanowiec ze śliwkami
Jesienne, wspaniałe ciasto na kruchym spodzie, z lekką masą śmietanową i soczystymi śliwkami. Smakuje doskonale!
Słodycz przełamana lekko kwaśnymi śliwkami, z warstwą kruchego ciasta na górze – bardzo polecam, jest pyszne.
Składniki (forma o średnicy 22-23 cm):
Kruchy spód:
- 260 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny do pieczenia
- 60 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 60 g gęstej śmietany 18%
Masa śmietanowa:
- 4 duże jajka
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 100 g oleju roślinnego
- 400 g gęstej śmietany 18%
- 140 g mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 10-12 dużych śliwek
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- margaryna do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania spodu i formy
Przygotowanie:
Natłuszczam formę i dokładnie wysypuję ją bułką tartą.
Kruchy spód:
Margarynę siekam na kawałki, przekładam do miski razem z pozostałymi składnikami, i zagniatam jednolite ciasto.
Dzielę je na 3 równe części, jedną wkładam do zamrażarki na ok. 30 minut.
Pozostałym ciastem równomiernie wyklejam dno formy, nakłuwam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
Podpieczony spód wyjmuję do przestudzenia, zmniejszam temperaturę piekarnika do 170 stopni.
Posypuję go równomiernie 2 pełnymi łyżkami bułki tartej.
Śliwki:
Umyte śliwki dzielę na połówki, odrzucam pestki.
Na patelni rozpuszczam masło z cukrem, wrzucam śliwki i mieszając delikatnie, smażę ok. 5 minut.
Powinny zmięknąć, ale pozostać w całości.
Zdejmuję je z patelni, by odsączyć powstały sos (ten można później użyć do polania ciasta przed podaniem).
Tak przygotowane śliwki rozkładam na podpieczonym spodzie, przecięciem do góry.
Masa śmietanowa:
Całe jajka razem z cukrami umieszczam w misie miksera, i ubijam na bardzo puszystą masę.
Następnie nie przerywając miksowania dodaję po łyżce śmietanę, a gdy ta się połączy z jajkami, wlewam cienką strużką olej.
Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję stratą skórkę z cytryny, mieszam wszystko łopatką.
Masę (będzie zupełnie płynna) wlewam do formy z podpieczonym spodem i śliwkami.
Formę ponownie wstawiam do piekarnika (temperatura zmniejszona do 170 stopni C).
Po ok. 20 minutach, gdy góra masy się zetnie, ostrożnie wykładam na nią starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
Piekę jeszcze 40-45 minut.
Ciasto najlepiej kroi się, kiedy jest całkowicie zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz