Łatwe ciasteczka z płatkami owsianymi
Któregoś dnia zachciało mi się ciasteczek, ale nie miałam ochoty zbyt długo stać w kuchni, więc wsypałam do miski trochę tego, trochę tamtego, wymieszałam szybko ciasto i oto powstały. I wiesz? Są świetne, bardzo smaczne, zajadamy się nimi trzeci dzień i czuję, że szybko upiekę je jeszcze raz.
Ciasteczka są mocno chrupiące.
Składniki na ok. 30 ciastek:
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
80 g cukru trzcinowego
20 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, płatki owsiane, oba cukry i proszek do pieczenia.
Mieszam wszystko dokładnie, po czym wlewam rozpuszczone masło, i jeszcze raz mieszam.
Dodaję jajka i zagniatam jednolite ciasto.
Z ciasta robię kulki wielkości orzecha włoskiego, układam je na blasze wyłożonej papierem, każdą spłaszczam dnem szklanki (można ją moczyć w zimnej wodzie, żeby było łatwiej).
Piekę przez 30 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz