Szukaj na blogu

Ciasto piernikowe z suszonymi śliwkami

To bardzo szybkie, niezwykle łatwe i przepyszne ciasto piernikowe. Wilgotne, nie za słodkie, pięknie pachnące korzennymi przyprawami. Namawiam do spróbowania, i mam nadzieję, że będziesz do niego wracać :)




Składniki (2x foremka 8 x 12 cm):

200 g masła

120 g miodu

6 jajek

160 g cukru pudru

100 g powideł śliwkowych

350 g mąki pszennej

15 g proszku do pieczenia

30 g kakao

6 g cynamonu

15 g przyprawy korzennej

150 g suszonych śliwek, posiekanych 

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

80 g słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

orzeszki do posypania  ciasta


Przygotowanie:

Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.,

Jajka ubijam z cukrem udrem na bardzo puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i powoli wlewam masło z miodem (płyn może być ciepły), dodaję też powidła śliwkowe.

Oddzielnie łączę wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę korzenną, po czym wsypuję je do pozostałych, zmiksowanych składników, i mieszam na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Do wymieszanego ciasta dodaję posiekane suszone śliwki i mieszam łopatką.

Wymieszaną masę rozkładam po równo do natłuszczoych i oprószonych mąką foremek, wyrównuję.

Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 35-40 minut - do suchego patyczka.

Na przestudzone ciasto wylewam czekoladę rozpuszczoną ze śmietanką, posypuję posiekanymi orzeszkami .



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger