Ciasto piernikowe z suszonymi śliwkami
To bardzo szybkie, niezwykle łatwe i przepyszne ciasto piernikowe. Wilgotne, nie za słodkie, pięknie pachnące korzennymi przyprawami. Namawiam do spróbowania, i mam nadzieję, że będziesz do niego wracać :)
Składniki (2x foremka 8 x 12 cm):
200 g masła
120 g miodu
6 jajek
160 g cukru pudru
100 g powideł śliwkowych
350 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
30 g kakao
6 g cynamonu
15 g przyprawy korzennej
150 g suszonych śliwek, posiekanych
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
80 g słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
orzeszki do posypania ciasta
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.,
Jajka ubijam z cukrem udrem na bardzo puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i powoli wlewam masło z miodem (płyn może być ciepły), dodaję też powidła śliwkowe.
Oddzielnie łączę wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę korzenną, po czym wsypuję je do pozostałych, zmiksowanych składników, i mieszam na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Do wymieszanego ciasta dodaję posiekane suszone śliwki i mieszam łopatką.
Wymieszaną masę rozkładam po równo do natłuszczoych i oprószonych mąką foremek, wyrównuję.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 35-40 minut - do suchego patyczka.
Na przestudzone ciasto wylewam czekoladę rozpuszczoną ze śmietanką, posypuję posiekanymi orzeszkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz