Szukaj na blogu

Żeberka w ketchupie

To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie aromatycznych, soczystych żeberek - zamarynowane w ketchupie, z dodatkiem przypraw są po prostu wspaniałe w smaku.


Składniki:

1 kg żeberek (najlepsze będą paski)

3-4 czubate łyżki ketchupu (u mnie pikantny)

3 ząbki czosnku

sól ziołowa lub zwykła, ok. 1 łyżeczki

jesli użyjesz zwykłej soli, dodatkowo: 

1 łyżeczka suszonego majeranku 

1 łyżeczka suszonego lubczyku

0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

świeżo mielony czarny pieprz

1 duża cebula

kilka łyżek oleju do pieczenia

Przygotowanie: 

Żeberka kroję na porcje, przekłądam do miski, doprawiam przyprawami, dodaję ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dokładnie nacieram marynatą, pod przykryciem zostawiam co najmniej na noc w lodówce.

Przed pieczeniem: na dno blachy (ja dodatkowo wykładam ją papierem) wlewam olej i pokrojoną cebulę.

Rozkładam żeberka, przykrywam wszystko szczelnie.

Piekę ok. 80 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopmni C, potem zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 20-30 minut, w zależości od mięsa.

W czasie pieczenia raz przewracam żeberka na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.

Można je też odrobinę podlać wodą w połowie pieczenia.



1 komentarz:

... pisze...

Zwykle robię żeberka w kapuście. Zawsze chciałam zrobić te w ketchupie! Dzięki za przepis. Na pewno niebawem go wyprubuję.

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger