Żeberka w ketchupie
To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie aromatycznych, soczystych żeberek - zamarynowane w ketchupie, z dodatkiem przypraw są po prostu wspaniałe w smaku.
Składniki:
1 kg żeberek (najlepsze będą paski)
3-4 czubate łyżki ketchupu (u mnie pikantny)
3 ząbki czosnku
sól ziołowa lub zwykła, ok. 1 łyżeczki
jesli użyjesz zwykłej soli, dodatkowo:
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
świeżo mielony czarny pieprz
1 duża cebula
kilka łyżek oleju do pieczenia
Przygotowanie:
Żeberka kroję na porcje, przekłądam do miski, doprawiam przyprawami, dodaję ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie nacieram marynatą, pod przykryciem zostawiam co najmniej na noc w lodówce.
Przed pieczeniem: na dno blachy (ja dodatkowo wykładam ją papierem) wlewam olej i pokrojoną cebulę.
Rozkładam żeberka, przykrywam wszystko szczelnie.
Piekę ok. 80 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopmni C, potem zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 20-30 minut, w zależości od mięsa.
W czasie pieczenia raz przewracam żeberka na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.
Można je też odrobinę podlać wodą w połowie pieczenia.
1 komentarz:
Zwykle robię żeberka w kapuście. Zawsze chciałam zrobić te w ketchupie! Dzięki za przepis. Na pewno niebawem go wyprubuję.
Prześlij komentarz