Sernik waniliowy z oreo
Klasyczny, waniliowy sernik z dodatkiem ciastek oreo i polewą czekoladową. Pyszny!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
8 jajek
3/4 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej do smaku)
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki oleju
pół szklanki śmietanki 36%
3 czubate łyżki budyniu waniliowego
Spód:
waniliowe herbatniki typu petitki na spód ciasta
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 36%
Dodatkowo:
ok. 20 ciastek oreo (do środka)
olej do posmarowania blachy
mąka do posypania blachy
ciastka oreo do przybrania
owoce do przybrania
Przygotowanie:
Blachę smaruję olejem i posypuję mąką.
Dno wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.
Masa serowa:
Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i miksuję na średnich obrotach ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Połowę masy wykładam na herbatniki, wygładzam, i układam ciastka - u mnie w rzędach 4 na 5.
Przykrywam resztą masy serowej.
Na górze można dodatkowo rozłożyć kawałki ciastek.
Blachę wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Po upieczeniu sernik wyjmuję z piekarnika, okrajam wzdłuż boków blachy i zostawiam do przestudzenia.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na wystudzone ciasto.
Gdy czekolada lekko zastygnie, ozdabiam sernik ciastkami i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz