Kruche ciasto z malinami i pianką
Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami jest efektowne i niezwykle smaczne. Piankowa warstwa jest lekka i delikatna, warstwy ciasta mocno kruche, a lekko kwaśne maliny wspaniale przełamują słodycz.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Ciasto:
315 g półmiękkiego masła
520 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g cukru
6 żółtek
Pianka:
9 białek
320 g cukru
20 g cukru waniliowego
100 g budyniu waniliowego z cukrem
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatam jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto dzielę na 2 równe części.
Jedną część ciasta dzielę na 2 porcje, robię z nich podłużne wałki i wkładam na godzinę do zamrażarki.
Drugą częścią wyklejam spód blachy (wcześnie natłuszczonej masłem i oprószonej mąką). Blachę ze spodem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 25 minut.
Pianka:
Białko umieszczam w misie miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana lekko zgęstnieje zaczynam dodawać oba cukry - po łyżce. Gdy cały cukier jest wykorzystany, dodaję na przemian po łyżce budyniu i oleju.
Masę z białka wykładam na podpieczony spód, wyrównuję.
Na powierzchni masy rozkładam maliny.
Na górę wykładam startą na grubej tarce drugą część ciasta (tę wcześniej zamrożoną).
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut, a potem przykrywam ciasto papierem i piekę jeszcze przez 20 minut.
Ciasto tuż po upieczeniu będzie wyrośnięte i lekko popękane - ostrym nożem okrajam je wzdłuż boków blachy. W czasie, gdy będzie stygło, lekko opadnie.
Kroję po całkowitym wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz