Szukaj na blogu

Kruche ciasto z malinami i pianką

Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami jest efektowne i niezwykle smaczne. Piankowa warstwa jest lekka i delikatna, warstwy ciasta mocno kruche, a lekko kwaśne maliny wspaniale przełamują słodycz.





Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Ciasto:

315 g półmiękkiego masła

520 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

45 g cukru

6 żółtek

Pianka:

9 białek

320 g cukru

20 g cukru waniliowego

100 g budyniu waniliowego z cukrem

3/4 szklanki oleju 

Dodatkowo:

1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)

Przygotowanie:

Ciasto: z podanych składników zagniatam jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto dzielę na 2 równe części.

Jedną część ciasta dzielę na 2 porcje, robię z nich podłużne wałki i wkładam na godzinę do zamrażarki.

Drugą częścią wyklejam spód blachy (wcześnie natłuszczonej masłem i oprószonej mąką). Blachę ze spodem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 25 minut.

Pianka:

Białko umieszczam w misie miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana lekko zgęstnieje zaczynam dodawać oba cukry - po łyżce. Gdy cały cukier jest wykorzystany, dodaję na przemian po łyżce budyniu i oleju.

Masę z białka wykładam na podpieczony spód, wyrównuję.

Na powierzchni masy rozkładam maliny.

Na górę wykładam startą na grubej tarce drugą część ciasta (tę wcześniej zamrożoną).

Pieczenie:

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut, a potem przykrywam ciasto papierem i piekę jeszcze przez 20 minut.

Ciasto tuż po upieczeniu będzie wyrośnięte i lekko popękane - ostrym nożem okrajam je wzdłuż boków blachy. W czasie, gdy będzie stygło, lekko opadnie.

Kroję po całkowitym wystygnięciu.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger