Kruche faworki
Jeszcze kilka dni temu byłam pewna, że w tym roku podaruję sobie smażenie faworków, ale nic z tego nie wyszło :) Tradycja musi być, u mnie od wielu lat dokładnie raz w roku.
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżki miękkiego masła
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników wyrabiam gładkie ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk, lekko podsypuję mąką.
Następnie ciasto przez dobrych kilka minut wybijam drewnianym wałkiem. Rozwałkowuję jak najcieniej, wycinam paski, w środku każdego robię nacięcie i przez nie przewijam koniec paska.
Smażę na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoto z obu stron.
Po usmażeniu wyjmuję na papier, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podaję posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz