Szukaj na blogu

Kruche faworki

Jeszcze kilka dni temu byłam pewna, że w tym roku podaruję sobie smażenie faworków, ale nic z tego nie wyszło :) Tradycja musi być, u mnie od wielu lat dokładnie raz w roku. 


Składniki:

300 g mąki pszennej

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

2 łyżki miękkiego masła

6 żółtek

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

smalec lub olej do smażenia 

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników wyrabiam gładkie ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk, lekko podsypuję mąką.

Następnie ciasto przez dobrych kilka minut wybijam drewnianym wałkiem. Rozwałkowuję jak najcieniej, wycinam paski, w środku każdego robię nacięcie i przez nie przewijam koniec paska.

Smażę na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoto z obu stron.

Po usmażeniu wyjmuję na papier, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podaję posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger